Messing

Messing, in de volksmond “geelkoper” heeft de eigenschap dat het in een vochtige en/of rokerige omgeving of zelfs door aanraking met de handen oxydeert. Deze oxydatie heeft tot gevolg dat een glanzend messing oppervlak uiteindelijk een donkerbruine doffe “patin” of kleur krijgt.

Ouderwetse koperpoets?

Hoe krijgen we deze hardnekkige donkerbruine kleur van onze dierbare messing spulletjes. Alleen met brasso-koperpoets of protall lukt het niet meer. We zullen met zwaarder materieel aan de slag moeten. Eerst kunnen we proberen het messing een nacht in de wc-eend te laten weken hierna afspoelen, droog maken en stevig poetsen met een flanellen doek en koperpoets kan al een bevredigend resultaat geven. Let op: de koperpoets na het inwrijven niet volledig op laten drogen, voordat men met het uitwrijven begint.

Oxydelaag verwijderen

Indien de laag ouder is kunnen we met een boormachine, een messing haren schijf en bier de oxydelaag verwijderen. Door middel van de messing haren schijf met in het hart een pen die we in de kop van de boormachine kunnen vastklemmen, kunnen we het messing goed bewerken. Wel moeten we er voor zorgen dat de messing haren schijf en het messing voorwerp goed nat blijven met bier. Nadat het messing goed schoon gemaakt is kunnen we het door het in een bak met houtsnippers te leggen goed laten drogen. Hierna kunnen we het messing voorwerp poetsen met een zachte doek zoals voorgaand beschreven. Natuurlijk kunnen we een nog een stap verder gaan en een nog hogere glans verkrijgen door het messing met een polijstschijf te poetsen. Hiervoor moeten we bij een gereedschap- of ijzerwarenhandel een in een boormachine te gebruiken tentlinnen polijstschijf voor de voorbewerking en een wollen polijstschijf voor de nabewerking aanschaffen. Bij het voorpolijsten gebruiken we een polijstvet met een donkerbruine kleur de zogenaamde voorlooppasta.

Glansgraad

Nadat we hier mee klaar zijn kunnen we het messing voorwerp een nog hogere glansgraad geven met de wollen polijstschijf en hierbij te gebruiken blauwkleurig polijstvet de zogenaamde glanspasta. Deze polijstvetten zijn in blokvorm verkrijgbaar en we dienen tijdens het polijsten regelmatig het vet tegen de draaiende schijf te houden. Tussen de bewerkingen door een keer zacht met een droge polijstschijf het messing voorwerp nalopen om overtollig vet en strepen te verwijderen. Houdt het voorwerp tijdens het polijsten wel stevig vast zodat de draaiende schijf het messing voorwerp niet kan grijpen. Er zijn natuurlijk ook verschillende soorten polijstmachines in de handel verkrijgbaar, maar dit kan aardig in de papieren lopen.

Bescherming

Om het messing hierna tegen opnieuw verkleuren te beschermen hebben we verschillende opties. Het beste is het er door een erkend interieur- of autospuiter een tweecomponenten lak op te laten spuiten of het messing te laten epoxeren of electroforetisch te lakken. Dit is natuurlijk een kostbare methode. Nog kostbaarder is titanium vergulden of goudvergulden.

Streeploos lakken

Zelf kunnen we met wattenbollen en een zaponlak het messing ook streeploos lakken. Allereerst moet het messing voorwerp goed ontvet worden. Dit kan met een bij de verfhandel te verkrijgen geschikte ontvetter. Hierna het messing voorwerp goed laten drogen en opwrijven met een schone flanellen doek. Dan kunnen we gaan lakken. De watten dienen hiertoe goed in de pot met lak ondergedompeld te worden en na het aanbrengen het messing voorwerp rustig laten drogen.

Dompelmethode

Een andere methode, voor kleinere voorwerpen geschikt is de dompelmethode. Ook hier moeten we het messing voorwerp zoals bovenstaand omschreven eerst goed ontvetten. Na het dompelen dient het messing voorwerp hangend gedroogd te worden. Nadeel hiervan is dat er altijd een druppel aan het voorwerp blijft hangen. Let er dus op het messing voorwerp zo op te hangen dat de druppel op een niet zichtbare plek opdroogt. Bovenstaande methoden gelden ook voor roodkoper en tombac. Aan de gang nu en succes !!!

hofleverancier